המרוץ (ביחד) לדירה: האם שווה להצטרף לקבוצת רכישה בירושלים?

מאת: קותי פונדמינסקי
03/11/2022

מצד אחד, אי אפשר שלא לחשוש מההתרסקויות של אלדד פרי וענבל אור. מצד שני, אי אפשר שלא להיבהל מעליית המחירים בעיר, שהיא הגבוהה ביותר בארץ. האם שווה להצטרף לקבוצת רכישה?

קבוצות רכישה, שהיו עד לפני כעשר שנים הטרנד הכי חם בשוק הנדל”ן המקומי והארצי, קיבלו מספר לא מבוטל של מכות במציאות הישראלית. פרשיית ענבל אור, קבוצות שנתקעו שנים, המדינה שהורידה את פערי הרווחיות וגם בתי המשפט שהחזירו את המע”מ הפכו את הסיכונים לגדולים יותר ואת הרווחיות לנמוכה יותר. ועם זאת מסלול קבוצות הרכישה עדיין ממשיך להיווצר ולפעול, אומנם בהילוך נמוך, בעיקר עקב החיסכון המשמעותי שהוא יכול להציע לרוכשי הדירות, במיוחד בירושלים שהיא שיאנית בעליות המחירים.

הפרויקט בגבעת זאב (צילום: אהרון פרובר)

כיום, למרות סיכונים והיעדר הגנה ורגולציה מספקים, וחרף התדמית שנפגעה – קהל הרוכשים חוזר לקבוצות הרכישה בעיקר בגלל השתוללות מחירי הנדל”ן.

עו”ד יניב לאור שותף במשרד ‘לאור-גבאי’ המתמחה בתחום המקרקעין: “מחירי הדירות הגואים בשוק הנדל”ן המקומי והארצי גורמים לכך שקבוצות הרכישה ממשיכות להתקיים למרות כשל השוק וכל הסיכונים האדירים הגלומים בקבוצות רכישה, בשל מחירי הדירות שמשתוללים כלפי מעלה הרוכשים מחפשים כל דרך אפשרית בכדי להפחית את מחיר רכישת הדירה. הרוכשים שמים את כספם על קרן הצבי כאשר בדרך הינם מתעלמים מכל תמרורי האזהרה או גרוע מכך לא מודעים ולא מלווים ע”י גורמי מקצוע שיסבירו להם את החשיפה בהתקשרות בעסקת נדל”ן עתירת סיכונים משפטיים ומסחריים אשר איש אינו יודע מתי היא תסתיים ובאיזה מצב”.

עו”ד גבאי ועו”ד לאור (צילום: דור פזואלו)

שותפו למשרד, עורך הדין אריאל גבאי מפרט את הסיכונים השכיחים במסלול הקנייה המשותפת. “קיים פער במידע בין חברי הקבוצה לבין המארגן”, הוא מסביר, “במקרים רבים הצטרפות לקבוצה נעשית תוך הצגת מצג מידע חלקי ובמקרה החמור מידע מטעה. שנית, המצטרפים אינם מבינים את מהות העסקה והמשמעויות הנובעות ממנה, כמו העובדה כי אין הם רוכשים דירה מחברה יזמית, כי אין גורם אשר לוקח על עצמו את ההתחייבויות כלפי המשתתפים בקבוצה, בשונה מרכישת דירה מחברה יזמית במסגרתה החברה נוטלת על עצמה את הסיכון והאחריות. על הרוכשים להפנים כי קבוצת הרכישה רוכשת בעצמה את המקרקעין, ושאין גורם שמתחייב לכך שהפרויקט יתממש, מה תהיה עלותו הסופית, מה מועד השלמתו אם בכלל וכי רכישת דירה באמצעות קבוצת רכישה הינה עסקת מקרקעין שלא כפופה להסדר חקיקה קונקרטי המגן על האינטרסים שלהם ועל כספם.

“שלישית, לעיתים חלק מהסכמי קבוצות הרכישה מכילים תנאים מקפחים וחד צדדיים אשר פועלים לרעת חברי הקבוצה ולעומתם מעניקים יתרון למארגן תוך פגיעה באינטרס החברים וחשיפתם לסיכונים בלתי סבירים מבחינה משפטית”.

כדי לקבל תמונת מצב ירושלמית בנושא, ‘בונוס’ בדק מספר מיזמים בעיר ובסביבתה כדי להבין באילו קבוצות נרשמו אכזבות והיכן נרשמו הצלחות, והכי חשוב – האם וכמה כסף הצליחו לחסוך בשיטה זו?

“בדיעבד לא הייתי נכנס לזה”

בכל הנוגע לשוק הנדל”ן למגורים בעיר – הירושלמים נחשבים לזהירים ולשמרנים יותר מהרוכשים במרכז. לכן לקח לא מעט זמן עד שטרנד קבוצות הרכישה התאקלם בנוף המקומי. “מההתחלה ועד היום אפשר לומר שבירושלים ככלל גילו פחות עניין בקבוצות הרכישה”, אומר המתווך יובל סידס מסידיס תיווך ושיווק נדל”ן, “בוודאי שלא מדובר באותם בהיקפים שרואים במרכז הארץ, אבל עדיין יש כאן לא מעט מקרים”.

כתבות נוספות

דרור ניר קסטל
22/09/2024
בין החברות שניגשו למכרז ברחוב עולי הגרדום בי-ם שנפתח לאחרונה: אזורים, קרסו, צרפתי ושיכון ובינוי. כיום במתחם 51 דירות, וניתן יהיה לבנות כ-204 דירות חדשות. עורכי הדין שבחרו הדיירים: “מיקום הפרויקט לצד הצפיפות הנמוכה, מבטיחים שהדיירים יקבלו תמורות מצוינות”
מאת: דותן לוי
01/12/2022
היזם בנה בניגוד לחוק – והדיירים לא קיבלו היתר לחיזוק תושבי בניין בבת ים שקיבלו היתר לתמ”א 38 אך בשל עבירות בנייה של היזם לא זכו לחיזוק ומיגון, הגישו בקשה להיתר בנייה נוסף. בקשתם נדחתה בוועדת הערר. נציג הדיירים: “‘העונש’ על עבירות הבנייה אינו הוגן, מי שנענשים הם דיירים תמימים”