פרויקט התמ”א 38 הראשון בעיר, ששימש דוגמה שלילית לכל הכשלים האפשריים במיזמי התחדשות עירונית, השתחרר לאחר עשור של קיפאון. בפסק בוררות מורכב של 90 עמודים נמצא פתרון שיאפשר לשבעת הדיירים, שחיים כבר שנים בתוך אתר בנייה נטוש, להיחלץ מהתחייבויותיהם ליזמים.
מדובר בבניין רגיל ברחוב עין גדי 27 בארנונה. הדיירים התמימים, שביקשו להגדיל את דירותיהם ולהעלות את ערכן, לא נעזרו בעורכי דין במהלך העיסקה, לא חתמו ולא קיבלו ערבויות. אם לא די בזה, הם הסכימו מראש לוותר על פנייה לבתי משפט. בקיצור, הם עשו כנראה כמעט כל טעות אפשרית.
אולם אז צמד היזמים החליטו לפרק את השותפות ביניהם והדיירים נתקעו באמצע. זה קרה בשלב המסוכן ביותר, אחרי ששלד הבנייה כבר הוקם, כולל חלק מתוספות הממ”דים והחיזוקים ואפילו פיר המעלית. אבל בלי מי שישלם לפועלים, העבודות הופסקו.
הליך הבוררות נמשך כשנתיים וחצי ובמהלכו נאלצו הדיירים להחליף עורכי דין. בשלב הראשון של הבוררות נקבע כי על הדיירים לשלם ליזמים 4.5 מיליוני שקלים. בשלב השני הופחת הסכום לקצת יותר משני מיליון שקל, בשל הנזקים שהצטברו בינתיים. הדיירים יקבלו את הבעלות על כל חמש הדירות שנוספו לבניין, שבמקור היו אמורות להגיע לידי היזמים. שלוש מהן כבר בנויות למחצה ושתיים נוספות יתווספו כשהבנייה תתחדש.
בני זוג נעים ותמר שלום גרים בקומה השלישית. נעים, כבר בן 82, ייאלץ בקרוב לעבור דירה כיוון שהוא מתקשה לעלות במדרגות. “אני שמח מאוד שהשתחררנו מהפלונטר”, הוא אומר. “קשה ומתסכל לגור ככה בבניין כשהכול תקוע באמצע הבנייה. גם עכשיו יעברו עוד שנתיים עד שישלימו את הבנייה ויתקינו מעלית, אז אחרי שחיכיתי כבר עשר שנים אני לא יכול לחכות יותר, ובקרוב נעבור לדירה שכורה נגישה עם מעלית.
את הדיירים ייצגו בשלב השני של הבוררות עורכי הדין יניב לאור ואריאל גבאי, המתמחים בהתחדשות עירונית. בפסק הבוררות צוין כי בבחירת המנגנון להשבת הסף ליזמים צריך לקחת בחשבון לפני הכול את אחריותם למצב העגום שאליו נקלעו בעלי הדירות. עכשיו הדיירים מקווים שהעירייה לא תקשה עליהם בחידוש היתר הבנייה, שתוקפו פג מזמן. לאור ניסיונם המר הם בחרו כעת לנהל את כל ההליכים והבנייה בעצמם, בלי לסמוך על יזמים חיצוניים.
לפי הכרעת הבורר, עו”ד גדעון שפיגל, ייהנו הדיירים מלוחות זמנים מרווחים להעברת התשלומים ליזמים, כך שהתשלום הראשון, בסך 300 אלף שקל, יועבר רק בסוף השנה הנוכחית. מחצית מהסכום הנותר תועבר תוך שנה וחצי והתשלום השלישי והאחרון ישולם בתוך שנתיים לכל היותר. במהלך התקופה הזאת יוכלו הדיירים להשלים את הבנייה, למכור את הדירות החדשות וכך לממן את חובם.
בסיום פסק הבוררות מציין הבורר, שהוא גם מהנדס בהכשרתו, כי תחום הנדל”ן והבנייה מועד לפורענות. וגם אנשים מנוסים נתקלים לא אחת בקשיים. לפיכך מומלץ להתקשר עם בעלי מקצוע בהסכם מתאים ולפעול למזער את מעורבותם האישית של בעלי הדירות בנושאים מקצועיים.
משרד עורכי הדין גבאי ־ לאור: “כדי שבעלי דירות במיזמי תמ”א 38 לא ימצאו עצמם בסיוט מתמשך, עליהם לדאוג לייצוג משפטי של אנשי מקצוע עוד לפני ההתקשרות עם יזם. הדיירים הם כעת אדונים לגורלם, ויכולים להשלים את הבניין בעצמם ואף להשאיר בידיהם רווח נאה”.
visibility_offDisable flashes
keyboardKeyboard navigation
titleMark headings
settingsBackground Color
zoom_outZoom out
zoom_inZoom in
remove_circle_outlineDecrease font
add_circle_outlineIncrease font
spellcheckReadable font
brightness_highBright contrast
brightness_lowDark contrast
format_underlinedUnderline links
font_downloadMark links