Wake up - in the coming decade hundreds of buildings may collapse in earthquakes

By: Adv. Yaniv Laor
27/12/2020

"לעיתים נדמה כי המחוקק שם לו כמטרה לבלבל ככל הניתן את הנפשות החפצות, עד אשר הן היזמים והן בעלי הדירות, אינם יודעים מה יקבלו? איך יקבלו? ומתי יקבלו? במקום לייצר וודאות ישנו כאוס המאיים למוטט פרויקטים" // דעה

עו”ד יניב לאור // צילום: דור פזואלו

רעידות האדמה שאירעו באזורנו בשבועות האחרונים, באזור הערבה בשטח ירדן בשבוע שעבר, באופן שהקפיץ את תושבי אילת באישון לילה, במערב טורקיה בתחילת החודש, באופן שרטט ותזוזות קלות הורגשו בצפון הארץ ורעידת האדמה הקטלנית שארעה בסוף חודש אוקטובר בטורקיה וגבתה זה מכבר את חייהם של עשרות בני אדם, הינן נורת אזהרה אדומה ובוהקת שאמורה לתזכר את מקבלי ההחלטות במדינת ישראל כי אין מנוס מלחזק לאלתר את אלפי הבניינים המטים לנפול ברחבי מדינתו הקטנה.

תחזקו אותם כבר, תהרסו ותקימו חדשים, תתעלו מעל הבירוקרטיה התכנונית הטבועה בהליכי אינסוף, תפתרו את בעיותיהם של הקשישים, תגבילו את רווחיהם של כרישי הנדל”ן ובאבחת יד תנטרלו את הדיירים הסרבנים החפצים להתעשר. לאור כל אזהרות המומחים, לצד אותותיה של הקרקע, ההולכים ובוקעים מבטן האדמה לעברנו, בעשור הקרוב עלולים לקרוס מאות בניינים על יושביהם עקב רעידת האדמה במדינת ישראל.

חלקים מאזרחי ישראל הרגישו עוצמת רטט קלה בשבועות האחרונים, אולם, זהו ככל הנראה רק הבהוב של כוח מתפרץ באופק, שהינו בלתי ניתן לעצירה ועלול לזרוע הרס אדיר הרבה יותר מכל מגפה או אירוע ביטחוני ולמה אתם שואלים?

בגלל רצונותיהם של יזמי נדל״ן, שמשתלטים באמצעות קבלני חתימות, על מתחמי שיכונים בערים השונות ומחתימים אזרחים, ללא ייצוג משפטי, לסוג של חתונה קתולית שספק רב אם תסתיים במגדל דירות, בגלל ממשלות מנותקות שהולכות ומתרחקות שנות אור מצרכי האזרחים, בעודן מותירות לרשויות התכנון לשנות את המדיניות שלהן חדשות לבקרים, באופן שלא מאפשר וודאות תכנונית ובגלל דיירים סרבנים שהחליטו שלא מספיק לקבל תוספת של ממ״ד, מרפסת, חניה ובניין חדש, הם רוצים לסחוט את הקבלן כל אחד באופן פרטי, עד שלא יהיה כדאי או אפשרי לבצע פרויקט, תוך התעלמות מוחלטת מהעובדה שהם ובני ביתם ינצלו מחורבן.

לעיתים נדמה כי המחוקק שם לו כמטרה לבלבל ככל הניתן את הנפשות החפצות, עד אשר הן היזמים והן בעלי הדירות, אינם יודעים מה יקבלו? איך יקבלו? ומתי יקבלו? במקום לייצר וודאות ישנו כאוס המאיים למוטט פרויקטים, הן מבחינת רווחיות ליזם והן מבחינת תמורות לדיירים, כאשר כל הצדדים עמלים בגינם לאורך שנים ארוכות, רק בכדי להגיע לקו הסיום התכנוני, כעבור לערך עשר שנים ולהיווכח שהינם ניצבים מול שוקת שבורה.

התחדשות עירונית בבסיסה הינה רעיון מצוין, הרווח ליזם אדיר, הרווח לכל בעל דירה משנה חיים והמדינה מרוויחה פתרון והגנה לתושביה ללא הוצאת שקל מקופת המדינה, אז מדוע ההתחדשות העירונית כושלת כחיה פצועה וצולעת בארצנו?

כמי שמתמחה בתחום בפן המשפטי ומייצג לא אחת את הצדדים משני צידי המתרס, יוטב לטעמי גם לבעלי הדירות וגם ליזמים, לו יניחו את חרבותיהם ויתעסקו בעיקר ולא בטפל, לא רק בממון, לא רק בהשבחת הדירה, לא רק בפרויקט הרווחי ביותר, אלה ברציונל החשוב ביותר- ערך החיים.

תתעוררו, תפנימו, תשנו זה עדיין בר ביצוע – חקיקה מדויקת והסרת חסמים, שינוי הליכי התכנון, וודאות תכנונית, לוחות זמנים נוקשים, גוף מבקר ומפקח – גם נגד דיירים, קריטריונים ליזמים והסתכלות כלל מערכתית ולא נקודתית- יניבו תוצאות מדהימות, זה כאן זה קרב וחייבים לטפל בזה במלוא כובד הראש.

*כותב המאמר, עו”ד יניב לאור, הינו שותף במשרד עו”ד לאור גבאי

More Articles

By: Adva Dadon
30/08/2017
Renovating the apartment and upgrading the building as part of the TAMA 38 project have become in recent years the dream of tens of thousands of Israelis who live in houses that are considered old or neglected. But what happens when something goes wrong along the way? Sometimes conflicts arise between the developer who is supposed to pay the money and the contractor who is supposed to carry out the renovation and the tenants are left helpless and find themselves living on a construction site
דרור ניר קסטל
22/07/2024
בלעדי: צבי צרפתי ובניו נבחרה במכרז דיירים לפרויקט התחדשות ברחוב אייזיק רמבה בשכונת ארמון הנציב בבירה, מתחת לקונסוליה האמריקאית. במסגרת הפרויקט תהרוס החברה 54 דירות ותבנה עד 216 דירות